Suzan en Freek

Het verhaal………..Het mooie verhaal van het muzikale duo Suzan & Freek spreekt enorm tot de verbeelding. Het tweetal vindt elkaar op de middelbare school, waar tijdens de muziekles de liefde voor muziek uitmondt in de liefde voor elkaar. Muziek is een hobby die steeds meer tijd in beslag neemt en vanuit hun basis in de Achterhoek groeit het aantal popzalen waar wordt opgetreden gestaag verder uit het land in tot aan de Randstad aan toe. De liefde voor elkaar en de liefde voor muziek blijven echter onverminderd groot. “We zijn op een gegeven moment puur voor de lol gestart met het opnemen van covers, die we onder het kopje ‘De Minuut’ op Facebook plaatsten”, aldus Suzan. “Het idee was dat we daardoor misschien wel wat meer optredens zouden kunnen krijgen. Het klinkt in deze tijd van sociale media wellicht hopeloos naïef, maar we hadden nooit kunnen bedenken dat het allemaal zo’n vlucht zou gaan nemen.”
Dat het ‘allemaal een vlucht heeft genomen’ is een understatement. De Suzan & Freek-versie van Mr Probz’ Nothing Really Matters werd tot verbazing van het tweetal gedeeld door Mr. Probz zelf. “Toen hadden we het idee dat we op de goede weg waren”, herinnert Freek zich. “Het aantal volgers nam toe.” De Minuut met OMI’s Cheerleader had enige tijd later een zelfde vliegwieleffect. OMI noemde het “the best cover I’ve heard”. Het definitieve duwtje omhoog kwam voort uit de verstilde Suzan & Freek-versie van The Chainsmokers’ Don’t Let Me Down. “Wij hebben nooit de liedjes letterlijk nagespeeld, we gooien er altijd een eigen sausje overheen”, zo zegt Suzan. “Daarin kunnen we onze creativiteit kwijt. Ook dit was een volledig andere versie dan het origineel, maar The Chainsmokers waren onder de indruk en ook zij deelden de cover via hun social media.”
“Het is bijzonder hoe een balletje kan rollen”, lacht Freek. “We hadden echt iets van ‘hoe is dit allemaal gebeurd?’, wel heel leuk natuurlijk!” Als vervolgens een boekingskantoor hen vraagt of ze weleens hebben overwogen om op tournee te gaan, is het hek van de dam. Freek: “We hadden zelf geen moment bedacht dat zoiets überhaupt mogelijk was voor ons als ‘online artiesten’. De eerste tour van zeven shows verkocht stijf uit, een tweede langs grotere zalen verkocht ook uit. Inmiddels hebben we ook theatershows gedaan en optredens op festivals als Paaspop, Sziget in Boedapest, wat weer een avontuur op zich was, Concert at SEA, Tuckerville en Bierpop.”
De grootste kracht lijkt de manier waarop Suzan & Freek liedjes volledig naar hun hand zetten en daarmee precies de harten van hun fans weten te raken. Door het laagdrempelige karakter van sociale media, is de band tussen Suzan & Freek en de fans heel nauw. “Ik vind het heel bijzonder dat je door het sociale media-contact echt het idee hebt dat je elkaar al heel lang kent. Na afloop van onze shows maken we met iedereen praatjes en vaak gaat het al snel over privédingen omdat je dat via socials van elkaar weet”, aldus Suzan. “Ik ben dankbaar voor het feit dat wij met onze muziek deel van het leven van die mensen hebben kunnen worden. Ons succes voelt ook een beetje als hun succes.” Binnen die groep fans slaan de Nederlandse covers die Suzan & Freek doen erg goed aan. Hun versie van Altijd Wel Iemand (origineel van IOS) wordt gelijk een publieksfavoriet. “Nederlandstalig past ons heel goed. Je kunt gevoelens veel beter tot uiting brengen, mensen staan er anno nu veel meer voor open. Vandaar dat we met ons eerste eigen werk heel bewust voor Nederlandstalig kiezen.”
Singledebuut Als Het Avond Is is even emotioneel als aanstekelijk. Een tijdloos liedje dat een pakkende popmelodie koppelt aan een direct meezingbaar refrein. “Wij hebben al onze covers ook altijd vanuit onze eigen visie opgenomen. Daarbij lag altijd de focus op een goede melodie en onze stemmen”, zo zegt Suzan. Freek voegt toe dat met het eigen werk die lijn wordt voortgezet. “Tot nu toe lijkt alles wel een droom. Wat is er mooier dan doen wat je het liefst doet, met degene die je het liefst bij je hebt? Wij voelen ons enorm gelukkig dat we dit mogen en kunnen doen. Nu is het tijd voor de volgende stap en we gaan hard werken om de droom van een toekomst met mooie eigen liedjes verder waar te maken. Want de liefde voor muziek, blijft bij ons onverminderd groot.” Suzan & Freek (Suzan en Freek) boek je bij Artiestenbureau Gert Nijstad Impresario.

Prijs op aanvraag | Vraag vrijblijvend een offerte aan | Prijzen zijn exclusief BTW.