Saxofoonquintet Opus 5

HET SAXOFOONQUINTET OPUS 5
Bestaat uit 5 saxofonisten en is al meer dan 17 jaar actief in afwisselende bezettingen.
In die periode trad het veelvuldig op in kerken, huiskamers, theaters en in de open lucht. Het repertoire is zeer breed zodat voor elke gelegenheid een passende omlijsting mogelijk is. U kunt daarbij denken aan Kerst en Pasen, recepties, familiedagen, openingen etc. Wij spelen doorgaans zonder versterking zodat -indien de aard van het optreden dat vereist- gesprekken mogelijk blijven. En bij ons dus geen vervelende soundcheck’s , snoeren en versterkers.
Een verplaatsing is ook mogelijk. Wij kunnen in principe ook op werkdagen en overdag optreden. Handig voor bedrijven, seniorenorganisaties e.d.
Wij hebben een ruime ervaring in begeleiding van gastsolisten, zangers, zangeressen zowel in de klassieke muziek als in het meer lichte genre en b.v. Argentijnse tango’s. Opus 5 kan even makkelijk de sfeer oproepen van een strijkkwintet als van een bigband. Wij verzorgen ook graag intermezzi bij uitvoeringen van koren en muziekverenigingen. Wij treden ook weer op als small bigband onder de naam Opus 5 PLUS. Dan wordt de bezetting uitgebreid met een ritmesectie bestaande uit piano, gitaar, bas en drums en spelen wij als small bigband met repertoire van Count Basie, Duke Ellington, Stan Kenton, Glenn Miller, Cannonball Adderley , Chet Baker e.v.a.

GASTSOLISTEN
Gastsolisten mogelijk, bijvoorbeeld Harry Dijkstra op Bandoneon. Vraag naar de overige mogelijkheden (Zangeres, Trombone, Trompet of Piano). Uitgelicht: Harry Dijkstra studeerde accordeon aan het Prins Claus Conservatorium. Later voegde hij daar zelf de lastig te bespelen bandoneon aan toe. Harry is docent aan muziekscholen in Groningen, Drenthe en in Ost Friesland en hij is een veelgevraagd musicus en dirigent. Hij is actief met een aantal tango-orkesten en met ad hoc combinaties waar Opus 5 ook deel van uitmaakt.

DE LEDEN
De 5 leden van Opus 5 hebben een professionele- of semi-professionele opleiding en/of ervaring en bespelen alle gangbare saxofoontypen .
De personele bezetting is :

Evert van Loon : sopraansax, altsax en tenorsax.Muzikaal leider en arrangeur.
Dineke Spoelstra : sopraansax en altsax.
Jeanine de Herdt: sopraansax, tenorsax (facultatief : accordeon )
Jan Beerman: altsax. Bewerkt vooral klassiek repertoire
Ben Douwes: baritonsax. Contantpersoon, pers en publiciteit

Muzikaal leider Evert van Loon studeerde aan het Artez Conservatorium Arnhem en was jarenlang werkzaam als muziekdocent. Hij geeft saxofoonlessen, jazz- workshops en lezingen over klassieke muziek. Daarnaast leidt hij op adhoc basis koren en is hij een bekwaam arrangeur/componist.
Jeanine de Herdt volgde haar muzikale opleiding aan de Muziek Academie te Antwerpen in de vakken accordeon en saxofoon en natuurlijk muziektheorie.
Dineke Spoelstra studeerde schoolmuziek, saxofoon en koordirectie aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Alhoewel ze een voorliefde heeft voor de klassieke muziek speelde ze ook 30 jaar de 1e saxofoonpartij bij een goede Bigband. Momenteel leidt ze ook nog een 4tal koren in Friesland en Drenthe.
Ben Douwes speelt saxofoon vanaf zijn 16e en speelde o.a. in de Bluenote Bigband en de Eemsmond Bigband. Hij was tevens oprichter, saxofonist en manager van de in de periode 1975-2006 vermaarde New Metronome Bigband. Deze bigband trad op met vermaarde jazzsolisten als Toots Thielemans, Scott Hamilton, Piet Noordijk en nog veel meer, Tevens verzorgde het 15 jaar lang de muziek bij de de Wereldkampioenschappen stijldansen zowel ballroom als latin. Ook werd meegewerkt aan TV -shows van o.a. Linda de Mol.
Daarnaast is Ben actief als ( onbezoldigd ) mede-programmeur Jazz en Klassiek van het theater de Winsinghhof in Roden en organiseert hij jazz – en klassieke huiskamerconcerten in Roden en omgeving.
Jan Beerman speelt al vanaf zijn vroege jeugd saxofoon in diverse orkesten waaronder de Bigband Emmen. Verder heeft Jan zich bekwaamd in het bewerken voor 5 saxofoons van vooral klassieke muziek.
Alle leden van Opus 5 hebben gemeen dat zij zowel een passie hebben voor de klassieke kant van de saxofoon als voor het meer jazzmatige karakter van dit mooie instrument. Deze kenmerken zijn terug te vinden in het fraaie afwisselende repertoire van Opus 5.
Het repertoire is zeer breed en omvat zowel klassieke- als jazzmuziek en alles daar tussen in. Dus komen ook populaire muziek en b.v. tango’s en salonmuziek v op de lessenaars. Opus 5 kan even makkelijk de sfeer oproepen van een klassiek strijkquintet als van een swingende bigband !

FOTO’S
A. Oosterman